Blok Tabanlı Kodlama

Blok Tabanlı Kodlama Nedir

Metin Tabanlı Kodlama Nedir ?

Aslında şu ana kadar duymuş olduğunuz ya da ilerde çoğunlukla duyacağınız birçok programlama dili metin tabanlı kodlama dilidir. C++, Java, Python, Php, C# gibi diller en çok kullanılan metin tabanlı kodlama dillerine örnek olarak gösterilebilir. Metin tabanlı kodlama dillerini öğrenmek zor ve zaman gerektiren bir süreçtir.

Günümüzde yazılım geliştirme yoğun talep görmektedir. İlerleyen zamanlarda hemen her şirketin bir yazılımcıya ihtiyacı olacak gibi görünüyor. Hatta işi biraz daha ileri götürelim; yazılım, İngilizce bilmek gibi temel bir beceri haline dönüşmek üzere. Hal böyle olunca zor ve zaman gerektiren metin tabanlı dillerin yerine daha görsel, daha kolay, daha ulaşılabilir kodlama dilleri gelmektedir.

Blok Tabanlı Kodlama Nedir ?

Blok tabanlı programlama, yukarıdaki soruna en iyi çözüm olarak ortaya çıktı. Buradaki fikir, hem görsel (basit), hem de geleneksel metin tabanlı kodlamaya benzer (güçlü) bir şekilde bir kod oluşturmaktır. Geliştiricinin tek yapması gereken, görsel “yapı taşlarını” mantıklı bir şekilde birbirine bağlamaktır.

Bu yaklaşım, çocukları programlamayla tanıştırırken baskın hale geldi ve şimdi tüm dünyada kullanılıyor. Bugün 40 milyondan fazla kullanıcı Scratch ve/veya code.org ile programlamayı öğreniyor.

Blok Tabanlı Kodlamanın Avantajları Nelerdir ?

  • Görsel programlamanın temel amacı programlamayı daha erişilebilir kılmaktır,
  • Blok tabanlı kodlama, karmaşık sözdizimi kullanma yükünü azaltır,
  • Kullanıcının projenin mantığına odaklanmasını sağlar,
  • Görsel bloklarda yazılan kod az sayıda metin içermesine rağmen güçlü bir ifade gücüne sahiptir,
  • Geliştirme süresini kısaltır,
  • Kolay çözümler üretmeyi sağlar,
  • İleri düzey kullanıcılar ve hatta acemiler bile programın nasıl çalıştığını kolayca anlayabilir,
  • Daha okunaklıdır,
  • Programcı olmayanlar için bile sade ve anlaşılır görünür.

Blok tabanlı kodlama Scratch , Blockly ve Snap gibi yeni nesil araçların ortaya çıkması nedeniyle son yıllarda popüler hale geldi. Blok tabanlı kodlama, geliştiricinin blokları sürükleyip bırakarak talimatlar verdiği bir programlama dili biçimidir. Bu, sözdizimi hatalarını önlemeye yardımcı olur ve geliştiricilerin kod yazmak için sözdizimini ezberlemesi gerekmez. Örneğin, metin tabanlı dilde, bir noktalı virgülün eksik olması bir hata mesajına neden olur veya programın çalışmasını engeller. Bu tür hatalar blok tabanlı kodlama ile ortadan kaldırılmaktadır. Blok kodlama, metin tabanlı dil kadar güçlü ve kullanışlıdır, ancak kullanımı ve anlaşılması daha kolaydır. Komutları sürükleyip bırakmak, klavyeyle karakter karakter yazmaktan daha kolaydır. Bloklar, sözdizimini tanımlamak için geometrik olarak düzenlenmiştir. Blok, çizgilerle veya ek açık grafik bağlayıcılarla bağlanmak yerine doğrudan birbirine temas etmeli veya bağlanmalıdır. Bu, bloklara bir yapboz görünümü verir.

Blok tabanlı kodlama öğrenciler ve öğretmenler arasında son derece popüler olsa da, uygulamasını daraltmak hata olur. Günümüzde iş hayatına yönelik geliştirilen blok tabanlı kodlama dilleri/uygulamaları hızla yaygınlaşmakta ve kabul görmektedir.

Benzer İçerikler