STEM: Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi

STEM Eğitimi

STEM nedir?

STEM; Bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) olmak üzere dört alanı bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımıdır. STEM nedir? tanımında da bahsedildiği gibi STEM in amacı bu dört alanı birleştirerek ilk önce kavramı öğretmektir. Öğretilen kavram uygulama basamağıyla hayata geçirilip, geliştirme basamağıyla da o kavram üzerinde yenilikler oluşturmaktır.

STEM eğitimi nedir ?

STEM eğitimi, öğretim modelleri arasında dünyanın merkezinde yer almakta olup popüler bir eğitim sistemdir. Günümüzün eğitim müfredatına da giren STEM, özellikle okul öncesi ve ikinci çocukluk dönemindeki çocuklar için oldukça fayda sağlıyor. STEM eğitimi nedir? Bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) dallarını birleştirip, çocukların yaparak yaşayarak öğrenmesini sağlayan bir eğitim dalıdır.

STEM Eğitiminin faydaları nelerdir?

STEM eğitiminin faydaları;

  • STEM eğitimi çocukların ezbere dayalı bir sistem ile öğrendiği daha sonra öğrendiğini unuttuğu bir eğitim değil, çocukların sınıf dışı ortamlarda yaparak yaşayarak öğrendiği ve öğrendiklerini kalıcı hale getirdiği bir sistemdir.
  • STEM eğitimi bireylerin fen, bilim, teknoloji, matematik, mühendislik alanlarından edindiği bilgiler ile günlük yaşamındaki sorunlara yaratıcı çözümler üretebilme, eleştirel düşünme gibi becerileri kazanmalarını sağlamaktadır.
  • Çok yönlü gelişim göstermelerine yardımcı olacaktır.
  • STEM eğitimi karşılaştıkları sorunları yaratıcı çözümler kullanarak ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Sosyal çevreye ve ekip çalışmasının önemini çocuklara aşılar.
  • Üreten birey olmalarını sağlar.
  • Değişime ve yeniliğe karşı merak duygusu uyandırır.
  • Küçük yaşta başlanılan STEM eğitimi çocukların ilgi alanını görmelerine yardımcı olur. Bu da çocukların büyüyünce daha mutlu ve başarılı olmalarını sağlar.
  • Teknolojinin gelişmesiyle beraber geleceğin meslekleri de değişime uğramaktadır. STEM eğitiminin bireyleri gelecekteki mesleklere hazırladığı da söylenmektedir.

STEM Eğitiminin faydaları nelerdir? Sorusuna cevapları bu şekilde çoğaltabiliriz.

Okul Öncesi STEM eğitimi nedir?

Günümüzde oldukça popüler olan STEM eğitimi; mühendislik, fen, matematik ve teknoloji alanlarını bütünleştiren bir yaklaşımdır. Yapılan araştırmalara göre okul öncesi dönemde STEM eğitimine başlayan çocuklarda çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Çocuklar okul öncesi dönemde STEM eğitimi ile küçük yaşta ihtiyaç belirleme, karşılaşılan problemle başa çıkma, çözüm için yaratıcı seçenekler bulması sağlanır. Çocukların bu şekilde çok yönlü düşünmesi ve yaparak yaşayarak öğrenmesine dikkat edilir.

Çocukların okul öncesi dönemde STEM eğitimi ile tanışması ise onların küçük yaşta bu becerileri kazanmasını ve içselleştirmelerini sağlayacaktır.

Okul Öncesi STEM Eğitimi Örnekleri Nelerdir ?

Erken çocukluk döneminde STEM eğitimi için neler yapılabilir sorusuna ilk olarak SORU SORUN, DÜŞÜNDÜRÜN cevabı verilecektir. Düşünen çocuk yaratıcı cevaplar bulacaktır. Bu dönem çocukları oyun ile öğrendikleri yapılacak etkinlikler mutlaka oyunun içinde olmalıdır.

Okul Öncesi STEM Eğitimine birkaç örnek verecek olursak;

  • legolarla inşaat yapma,
  • taşlarla oynarken kule yapma,
  • halının üzerine bantla şekiller çizip şekil hayal gücüne dayanarak hikayeleştirme,
  • bilmeceler sorma,
  • bitkinin yetiştirilme sürecini takip etme,
  • evde basit deneyler yapma,
  • yapılan deneylerin süreçlerini resim ile anlatılması,
  • birbirinden bağımsız nesne verip bunları kullanarak istediği bir şey yapması sağlanabilir.

Bu verilen maddelere bakılarak okul öncesi STEM eğitimi etkinlikleri çoğaltılabilir.

Okul Çağı STEM eğitimi nedir?

 Günümüzde oldukça popüler olan STEM eğitimi; mühendislik, fen bilimleri, matematik ve teknoloji alanlarını bütünleştiren bir alandır. Bu bir bütünleştirici yaklaşımdır. Eğitim müfredatımızda artık STEM eğitimlerine de yer verilmektedir. Okul çağı STEM eğitimi derslerin disiplinler arası konuları birleştirip takım çalışmasını kullanarak yaratıcı çözümler bulmalarını sağlamaktadır. Bu şekilde okul çağında öğrenilen bilgiler kalıcı olmaktadır. Çok yönlü düşünme becerileri arttığı için hayatlarına yön verme, yaşamlarında çıkan sorunları çözebilme yetisine sahip olacaktır.

Okul Çağı STEM Eğitim Örnekleri Nelerdir?

  • Öğrencilere yaşına göre güncel problemlerden sorular sorulabilir.
  • Yaşına uygun kendi bilimsel araştırmalar yapılması desteklenebilir.
  • Arkadaşlarıyla veya sizlerle işbirlikçi bir şekilde görev tamamlama yapılabilir.
  • Kişisel ilgisine bağlı olarak bireysel gelişmesi sağlanabilir.
  • Derslerin anlatımı diğer derslerle ilişkili olarak anlatılabilir.

Çocuklarımızı STEM Eğitimine Nasıl Hazırlarız?

Çocuklarımızı STEM eğitimine hazırlamak için uygulamamız gereken 3 adım bulunmaktadır.

1-STEM Eğitiminde kullanılacak bilginin verilmesi.

        Eğitim içerisinde kullanılacak olan bilgileri STEM eğitiminden önce çocuklarımıza vermemiz gerekmektedir. Burada dikkat edilecek husus, verilecek olan hazır bilginin toplam bilgiye olan yoğunluğudur. Hedeflenen tüm bilgiler STEM eğitimine hazırlık aşamasında verilmemelidir. STEM eğitimi, heyecanı canlı tutacak güzel ve sürpriz bilgiler barındırmalıdır.

2-STEM Etkinliği materyalinin bir araya getirilmesi.

        Eğitim içerisinde kullanılacak olan materyaller eksiksiz olmalıdır. Mümkünse bu materyallerin öğrenci tarafından belirlenmesi ve/veya bir grup materyal içerisinden gerekli olanların öğrenci tarafından seçilmesi; yorumlama ve öğrenme sürecinin hızını artıracaktır.

3-STEM Etkinliğine konu olan problemin anlatılması.

        STEM etkinliğinde çözüm aranacak problem, gerçek hayattan örnekler ile birlikte öğrenciye anlatılmalıdır. Modellemeden kaynaklı problemin küçük göründüğü, gerçek hayatta aslında problemin neye karşılık geldiği ve bu problemin çözümü sonrasında “nasıl büyük işler başarılmış” olacağı öğrenciye anlatılmalıdır.

STEM Uygulamaları

        Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinleri içerisinde birçok teorik bilgi ve veri barındırmaktadır. Burada yer alan bilgiler STEM uygulamaları ile pratiğe döküldüğünde somut bir hale gelecektir. STEM uyguları teorik bilgilerin somutlaştırılmasının yanı sıra, disiplinler arası bağlayıcı bir görevle bağdaştırmayı ve anlamayı kolaylaştırır.

        STEM uygulamaları, sürecin başında çözülmeyi bekleyen problemlerdir. Bilimden elde edilen veriler yorumlanır ve çözüme gitmek için kullanılır. STEM uygulamaları önce bilgi, sonra yorum gerektirir. Bilginin yorumlanması öğrenmeyi kolaylaştırır.

        STEM uygulamaları ile ilgili aşağıda yer aldığı gibi gruplamalar yer almaktadır. Yapılacak olan uygulamalar diğer gruplar ile ne kadar ilişkili olursa kalıcı öğrenmenin kalitesi de o kadar artacaktır.

  • Matematik STEM uygulamaları
  • Fen Bilimleri STEM uygulamaları
  • Teknoloji STEM uygulamaları
  • Mühendislik STEM uygulamaları

STEM uygulamaları yukarıda belirtilen dört disiplinin en etkili şekilde kullanılmasını amaçlar.

Gerçek dünyanın gerçek problemlerinin daha küçük senaryolar ile modellenmesi ile STEM uygulamaları ortaya çıkar.

Benzer İçerikler